10 tips om je kinderen koel te houden in de zomer
De zomerse hitte kan voor je kleintjes en zelfs gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. We geven je 10 praktische tips om baby's en oudere kinderen koel en veilig te houden tijdens de warme zomermaanden.
Kinderen zijn zich niet altijd bewust van hun eigen ongemak als gevolg van hitte. Leer hen symptomen van oververhitting te herkennen, zoals overmatig zweten en duizeligheid.
2. Creëer binnen en buiten -geschikte speelplekkenAls je je kinderen tegen de zomerse hitte wilt beschermen, maak danu zowel binnen als buiten comfortabele en koele speelruimtes: natuurlijke ventilatie, bomen, pergola's en parasols zijn daarbij je beste bondgenoten.
3. Genoeg drinken en geschikte kledingLaat je kinderen regelmatig water drinken en laat ze kleding dragen met stoffen zoals linnen, die een betere luchtcirculatie bevorderen. Zo houd je je kinderen koel.
1. De risico´s van hitte herkennen en uitleggen aan je kinderen
Kinderen zijn kwetsbaar voor hitte omdat ze zich niet altijd bewust zijn van hun eigen ongemak. Neem dus voorzorgsmaatregelen en leer hen wat de tekenen zijn van oververhitting.
Hoe weet je wanneer je kind of baby het te warm heeft?
Voor kinderen zijn overmatig zweten, vermoeidheid, hoofdpijn of duizeligheid tekenen van oververhitting.
Plaats bij baby's je hand op hun nek of bovenrug om de lichaamswarmte te meten, doe dat niet op hun voorhoofd. Als deze gebieden warm of vochtig zijn, heeft de baby het waarschijnlijk te warm. Een nat rompertje is ook een duidelijk teken van overmatige hitte.
Let op het gedrag van de baby. Het humeur is een uitstekende indicator voor zijn of haar lichaamstemperatuur. Een chagrijnige, vermoeide of huilerige baby probeert met z'n gedrag misschien aan te geven dat hij zich ongemakkelijk voelt door de hitte.
Wat te doen tijdens een hittegolf?
Neem tijdens hittegolven extra voorzorgsmaatregelen om je baby of oudere kinderen te beschermen.
Gebruik een spuitfles om de lucht in de kamer te verfrissen, of om de babyhuid lichtjes te bevochtigen.
Houd altijd de weerwaarschuwingen in de gaten en beperk baby-uitjes tijdens periodes van extreme hitte.
Ga met de baby, als dat kan, naar plaatsen met airconditioning, zoals winkelcentra of bibliotheken, om extreme temperaturen te voorkomen.
Bied je baby regelmatig water aan en let goed op tekenen van uitdroging of hitte-uitputting.
2. De natuurlijke frisheid behouden door (dak)ramen te openen
Ventileer je woning ’s avonds en ’s nachts op natuurlijk wijze, om zo ophoping van hete, muffe lucht in je woning te voorkomen. Dit helpt om je kinderen of baby overdag koel te houden.
Met de dwarsventilatietechniek zet je ramen aan tegenovergestelde uiteinden van je woning tegen elkaar open. Zo komt er een dwarsstroom van lucht op gang waarmee warme lucht door koelere lucht wordt vervangen.
Zorgvuldig geplaatste drakamen verbeteren de luchtstroom doordat er een opwaartse luchtstroom wordt gecreëerd. Hierdoor wordt warme lucht afgevoerd die is opgehoopt onder het plafond en in de bovenste delen van je woning. Dit staat bekend als het "schoorsteeneffect".Met dwarsventilatie en het schoorsteeneffect kun je tijdens de koelere tijden van de dag en 's nachts je woning preventief koelen voordat er later op de dag hoge temperaturen worden bereikt.
Overdag raden we aan om je ramen en deuren te sluiten om de temperatuurwisselingen tussen binnen en buiten te beperken. Zo blijft het binnen fris.
Sluit luiken en voorzie je dakramen van raamdecoratie en rolluiken. Deze accessoires helpen de warmte en het zonlicht dat je woning binnenkomt te reguleren.:
- Rolluiken bieden optimale bescherming tegen de zon van buitenaf, waardoor de thermische isolatie en het comfort in je woning worden verbeterd.
- Verduisterende buitenzonweringen zijn een lichtgewicht oplossing die effectieve bescherming tegen de zon biedt en tegelijkertijd natuurlijke ventilatie mogelijk maakt.
- Warmtewerende buitenzonweringen zorgen ervoor dat er minder warmte binnenkomt en laten natuurlijk licht door.
Met deze tips kun je het gebruik van airconditioning verminderen en geld besparen op je energierekening.
Ontdek warmtewerende oplossingen voor alle ruimtes in je woning op onze speciale VELUX Solutions pagina: Raamdecoratie en rolluiken - buitenzonwering.
Lees ook: Maak je dakramen klaar voor koude winters en hete zomers
3. Creëer schaduwrijke buitenspeelplekken
Met natuurlijke, koelere plekken in tuinen, binnenplaatsen en op balkons worden je kinderen en baby's beschermd tegen direct zonlicht. Hier zijn drie tips:
1. Plant bomen voor schaduw
Loofbomen zorgen voor natuurlijk koele buitenspeelruimtes:
- De esdoorn staat bekend om zijn ruime schaduw en snelle groei.
- Eikenbomen zijn breed en bieden blijvende beschutting,
- Lindebomen zijn ideaal vanwege hun grote bladeren die veel schaduw bieden tegen de zon.
2. Gebruik parasols en schaduwzeilen
Draagbare schaduwoplossingen zoals grote parasols en schaduwzeilen zijn ideaal voor het flexibel creëren van koele plekken.
Plaats deze oplossingen in speelruimtes voor directe bescherming tegen de zon en om je kinderen koel te houden.
3. Maak permanente oplossingen die schaduw bieden
Permanente constructies zoals pergola's, tuinhuisjes en speelhuisjes laten je tuin er niet alleen mooier uitzien, ze bieden ook nog eens de hele dag door schaduw.
4. Zorg voor een goede hydratatie
Om je kinderen tijdens de zomer koel te houden, moeten ze regelmatig water drinken om uitdroging te voorkomen.
Zorg dat ze een waterflesje bij zich hebben en geef ze als tussendoortje groenten en fruit waar veel water in zit.
5. Kies lichte en ademende kleding
Lichte, ademende kleding zoals linnen of ander vochtafvoerend materiaal houdt je kinderen koel tijdens de zomer.
Deze stoffen zorgen voor een betere luchtcirculatie en helpen zo de lichaamstemperatuur te reguleren.
6. Gebruik beschermende accessoires
Accessoires zoals hoeden met een brede rand, zonnebrillen met UV-bescherming en lichtgekleurde parasols beschermen tegen de zonnestralen en zijn verstandige voorzorgsmaatregelen.
Deze accessoires vormen een fysieke barrière en verminderen zo het risico op verbranding door de zon en hitte-uitputting. Ze zijn essentieel om je kinderen koel te houden tijdens de zomer!
7. Vermijd de warmste uren van de dag
Het is het beste om kinderen binnen of in de schaduw te houden tijdens piekuren, die liggen meestal tussen 10.00 en 16.00 uur.
Plan buitenactiviteiten vroeg in de ochtend of later op de dag, als de temperaturen wat lager liggen en de zon minder fel is.
8. Beperk zware lichamelijke activiteit bij warm weer
Intensieve fysieke activiteit kan de lichaamstemperatuur en het risico op uitdroging snel verhogen.
Probeer kinderen een rustig spelletje te laten spelen en ga naar het zwembad of doe iets anders leuks op of aan het water.
Zorg ervoor dat ze regelmatig pauzeren en voldoende water drinken.
9. Vermijd hete oppervlakken
Oppervlakken zoals asfalt en zand kunnen in direct zonlicht extreem heet worden.
Zorg ervoor dat je kinderen geschikte schoenen dragen om brandwonden en blaren te voorkomen.
10. Bescherm je baby tegen hitte tijdens het reizen
Baby's en peuters zijn extra gevoelig voor hitte.
Ben je op reis, houd je baby dan zoveel mogelijk in de schaduw, kleed hem luchtig aan en zorg ervoor dat hij voldoende water drinkt.
Ga je op pad met de auto, vermijd dan zoveel mogelijk de de warmste uren. Gebruik zonneschermen en neem regelmatig een pauze om de auto te luchten. Laat je kind nooit alleen achter in een auto!
Ga je naar het strand of een wandeling maken, trek je baby dan ruime, lichtgekleurde kleren aan, en zet een hoedje en zonnebril op. Gebruik een kinderwagen met zonnescherm en zoek een schaduwplekje, of gebruik een parasol. Koel je baby regelmatig af en smeer hem of haar in met de juiste zonnebrandcrème!
Laatste tip: hoe hou je de nachten koel voor je baby of peuter?
De ideale kamertemperatuur voor je pasgeboren baby ligt tussen de 16 en 20°C.
Hier volgen enkele tips om 's nachts de baby- of kinderkamer op een aangename temperatuur te houden:
- Zorg voor luchtcirculatie: ventileer de kamer vroeg in de ochtend of laat in de avond. Houd overdag de rolluiken gesloten.
- Gebruik een ventilator: als je een ventilator gebruikt, schakel deze dan uit als de baby slaapt en richt deze nooit rechtstreeks op je kind.
- Kleed de baby licht aan: een eenvoudig rompertje met korte mouwen kan al voldoende zijn. Zorg ervoor dat het bedje niet afgeladen vol ligt met knuffels en verwijder als dat kan de zijkanten, zodat de lucht vrij kan circuleren.
- Kies een matras met klimaatregeling die speciaal is ontworpen om de temperatuur van je baby te reguleren: matrassen met temperatuurregulerende technologieën of ademende materialen helpen de opbouw van warmte te voorkomen en zorgen ervoor dat je baby de hele nacht koel en comfortabel blijft.
- Gebruik katoenen hoeslakens: kies katoenen lakens vanwege hun ademend vermogen.