Van donker bakhuisje naar mediterraanse vakantiewoning
Bekijk het verhaalHet vakantiehuisje van Iske en Christof ligt in Schoondijke, een dorpje van nog geen 1400 inwoners vlak bij de Noordzee. De woning heeft een bijzondere geschiedenis. Christof vertelt: “Het huisje had vroeger een centrale rol in Schoondijke. Aan het huis zit namelijk een stenen bakoven vast, die werd gebruikt door het hele dorp. Elke week werd de oven opgestookt tot 500 graden. Dan kwam iedereen die wilde hier z’n brood bakken. Alles wat goed bruin moest worden als eerste, daarna baksels die minder hitte nodig hadden, zoals pasteitjes en witte bolletjes.”
Bijzondere aankoop
Een bijzondere woning dus, dat door Iske en Christof ook op een bijzondere manier is gekocht. Iske: “Zes jaar geleden liepen we over de dijk langs het huisje. Er stond een man met een sloophamer, klaar om de oude bakoven in puin te slaan. De man vertelde dat hij het huisje ging verkopen, en ruimte wilde creëren. We keken elkaar aan, en wisten het: wij gaan dit huisje kopen.” Iske en Christof vroegen de man om de hamer weg te leggen en het weekend daarop waren ze de trotse eigenaar van een oud bakhuisje. Een heerlijk lichte vakantiewoning, waar Iske en Christof 1-2 keer per maand te vinden zijn. Iske: “Ik vind het een droomhuisje. Het is hier licht, het is hier gezellig en je kunt zo naar zee. Het is klein, maar groot genoeg voor ons tweeën. Het heeft karakter, en ondanks de afmetingen zijn er overal hoekjes om te zitten.” Christof is net zo enthousiast: “Eigenlijk is het geen Zeeuws, maar een Italiaans huisje. Met de ronde hoeken, de witte muren en plafonds, en houten balken doet het erg mediterraans aan. En de keuken is een fantastische plek om te zitten. Licht en dicht bij de natuur.”
Donkere bedoening
Hoe anders zag het eruit toen ze de woning kochten. Christof: “Het was bedompt en donker. De keuken was bijvoorbeeld met een muur gescheiden van de rest van het huis. Die hebben we eruit gebroken. Het plafond is daarna verhoogd en we hebben vier VELUX dakramen laten plaatsen. Dat maakte een enorm verschil.” Iske: “Ja dat was echt ongelooflijk, toen die dakramen erin zaten, dacht ik echt: wat een pareltje hebben we gekocht!”
Volledig opgeknapt
Niet alleen de keuken, maar het hele huis is van teen tot top gerenoveerd. Met veel spullen die ze al hadden. Iske: “Het is geen groot huis, dus we dachten, we zetten een kleine tafel neer in de keuken, de plek waar we het meeste zitten. Maar dat werkte op een of andere manier niet. Toen zag een vriendin een Franse tafel bij mij thuis in Amsterdam staan, die ik al 4 keer op straat had gezet. ‘Die zou wel eens goed kunnen werken’, zei ze. Nou, we hebben ‘m lichtblauw geverfd en dat bleek een schot in de roos.” En zo zijn er wel meer toevalligheden, zoals Christof ze noemt, die de inrichting hebben bepaald: “Ik had terracotta tegels besteld voor de badkamer en die waren rozer dan gedacht. Stond niet mooi. Maar ik dacht: ‘Volgens mij passen die wel prima boven de schouw.’ En dat bleek weer een schot in de roos te zijn.” Zo werd kamer voor kamer aangepakt, en ondertussen werd er ook steeds meer daglicht toegevoegd.
VELUX voor kwaliteit
In totaal heeft het huisje maar liefst negen VELUX dakramen. Christof: “We hebben gekozen voor de dakramen van VELUX, omdat ze van goede kwaliteit zijn, niet opvallen en van binnenuit kunnen worden schoongemaakt. En dat is fijn, want we kunnen het dak niet op, daar liggen nog oude pannen.” Iske vult aan: “In onze andere woning hebben we ook al VELUX dakramen, dus we wisten dat ze mooi waren en makkelijk te plaatsen zijn. Bovendien zijn de VELUX dakramen te koop in veel verschillende afmetingen. We wilden kleine dakramen, groot past niet bij dit huisje.” Maar dan kun je er dus wel negen plaatsen. En zoveel dakramen, dat heeft volgens het stel echt gezorgd voor een metamorfose. Iske: “Het is werkelijk een verschil van dag en nacht. Je zou foto’s moeten zien van voor en na. Je weet níet wat je ziet.”
Negen dakramen maken het verschil
Naast de vier dakramen in de keuken is er ook een dakraam aan de voorkant, in de bakkamer. Het zesde VELUX dakraam zit in de badkamer beneden. Iske: “Die ruimte had nog nooit daglicht gezien. We hebben daar een klein VELUX-je kunnen plaatsen, zoals ik het altijd noem. En we hebben voor extra daglicht een glazen doorkijk naar boven geplaatst.” Daar bevinden zich VELUX dakraam nummer zeven, acht en negen. Christof: “De bovenverdieping bestond uit twee kleine, donkere ruimtes, die we bij elkaar hebben getrokken. Vervolgens hebben we drie dakramen laten plaatsen.” Het resultaat mag er wezen: het is een prachtige, rustige en lichte slaapkamer geworden. Met als pronkstuk een luxe ligbad bij het raam met uitzicht op de tuin met daarin een grote walnotenboom, waar de zon ’s avonds langzaam achter verdwijnt.
Open monden
Veel gasten die voor het eerst het huisje binnenkomen zijn verbaasd over de hoeveelheid daglicht. “Hun mond valt dan vaak open”, zegt Christof lachend. “Want als je de woning van buiten ziet, verwacht je een donkere plek.” Een ander voordeel van zoveel dakramen is dat je het lekker fris kunt houden in huis. Christof: “Door de vele dakramen en de openslaande deuren in de keuken kunnen we snel doorluchten. Kookgeurtjes vliegen zo naar buiten.” Maar het werkt twee kanten op, want het buitenleven haal je met al die dakramen ook zo naar binnen. Christof: “Als de zon door de dakramen valt, de deuren geopend zijn. Als we de natuur kunnen ruiken, de vogels kunnen horen fluiten. Ja, dan voelt het alsof we in Frankijk of Italië zijn.” Iske vult lachend aan: “Maar als het dan regent, dit is wel Nederland, laten we de deuren gewoon openstaan hoor. Niks ruikt lekkerder dan een zomers buitje.”
Zo hebben Iske en Christof een klein, donker arbeidershuisje omgetoverd tot een lichte, mediterraanse vakantiewoning, die in niks meer doet denken aan wat het eerst was. Nou ja, behalve dan op zaterdagochtend, wanneer de geur van versgebakken brood net als vroeger de keuken vult.
Iske’s tips voor kopen en renoveren van een vakantiewoning
- Kies de ruimte die bij je past. Groot of klein, ga bij jezelf na wat jij fijn vindt. Sommige mensen hebben de ruimte nodig, andere zijn met minder tevreden.
- Heb geduld. Soms is het goed om even te wachten voordat je met verbouwen begint. Bijvoorbeeld om erachter te komen hoe de zon in huis binnenkomt, en waar je misschien wat meer daglicht wilt, bijvoorbeeld via een dakraam.
- Tuin heeft onderhoud nodig. Een grote tuin is heerlijk, maar heeft wel onderhoud nodig. En je bent er niet altijd. Houd daar rekening mee vóórdat je koopt, of bij het ontwerp van je tuin.