Monumentaal mooi wonen in een bijzondere woonboerderij
Bekijk het verhaalJellina is fysiotherapeut, en combineert die baan met het geven van styling- en interieuradvies. Op Instagram inspireert ze haar volgers met foto’s en verhalen over hun verbouwde woonboerderij.
Hoe begin je aan zo’n immens renovatieproject?
“We zijn na de koop direct verhuisd. In het begin leefden we alleen beneden, de bovenverdieping was nog niet bewoonbaar. We zijn gewoon gestart met wat wij op dat moment belangrijk vonden. En dat was onszelf en onze twee kinderen (nu 6 en 9 jaar) zo snel mogelijk een leefbare plek geven door de keuken en woonkamer te renoveren. De keuken had veel oude elementen, die we terug hebben laten komen. Al het pleisterwerk is eraf gehaald en we kregen daar houten balken voor terug. Zo gaaf. We werden gegrepen door het huis en gingen helemaal op in de verbouwing. Stapje voor stapje zagen we onze ideeën uitkomen. En daar werden we echt heel blij van.”
En toen was de bovenverdieping aan de beurt. Nogal een klus, was dat afzien?
“Op de bovenverdieping kon je niet lopen of staan. Het was een donkere zolder. Nu is het een mooie, open en lichte ruimte geworden, waar zich ook onze slaapkamers en een extra badkamer bevinden. En een bonusspeelruimte voor de kinderen: boven een deel van de bovenverdieping hangt namelijk een speelnet. Al met al is het een fanatisch project geweest. Dus afzien? Nee, we kregen er vooral energie van. Mijn man houdt heel erg van klussen, en ik vind het leuk om met de inrichting gekke, abnormale dingen te doen. Dingen die je niet zo snel ziet, maar die je huis bijzonder en mooi maken.”
De oplossing die jullie hebben bedacht voor meer daglicht is inderdaad origineel. Hoe hebben jullie verlichting gebracht?
“Zowel boven als beneden was het heel donker, dat heb je met oude woonboerderijen. Beneden hebben de zijmuren geen ramen. Alleen bij de achterdeur en keuken kwam wat licht naar binnen. Boven waren helemaal geen ramen. We hebben daarom op de bovenverdieping vier grote VELUX dakramen geplaatst. Eigenlijk wilden we er elf, maar omdat dit een monumentaal pand is, was vier het maximale wat de bouwcommissie ons kon bieden. Achteraf bleken die vier dakramen ook voldoende te zijn.”
Maar daarmee was het daglichtplan nog niet klaar. Jullie hebben beneden ook flink wat ramen toegevoegd, toch?
“Nee, dat hebben we op een andere manier opgelost. Ik zag een keer een brug in China, helemaal gemaakt van beloopbaar glas. En ik dacht: dat moet hier ook wel kunnen. En inderdaad, dat is gelukt! Nu valt het daglicht van boven naar beneden in één lijn vanaf de dakramen door het beloopbaar glas onze woonkamer in. En profiteren we dus twee keer, boven en beneden, van de vier VELUX dakramen. En we kunnen door het glas zwaaien naar de kinderen als ze boven spelen en zo contact met ze houden.”
Nu hebben jullie dus zee aan woonruimte, twee woonlagen groot. Hoe gebruiken jullie die?
De benedenverdieping gebruiken we vooral in de zomer. Het is daar koeler, en door de openslaande deuren staan we zo in de tuin. De bovenverdieping is de speelplek voor de kinderen. En wij zitten daar ook vaak in de winter. Het is knusser, met een houtkachel en de regen die tikt op de dakramen. Het plafond is ook wat lager, dat geeft een geborgen gevoel.”
Het was geen abc-tje deze verbouwing, waren zaten de uitdagingen?
“De verbouwing gaf ons vooral veel energie, maar natuurlijk waren er ook momenten dat we het even niet zagen zitten. Dat dingen te lang duurden. Veel hebben we zelf gedaan. Over de constructie van het huis hebben we extern advies moeten inwinnen. Dat kost tijd. Maar je wilt natuurlijk dat alles staat als een huis. De gasplaten voor het loopglas wegen bijvoorbeeld behoorlijk veel. Jan heeft het ijzeren frame zelf gemaakt, maar voordat we zeker wisten dat het dragend en stevig genoeg was, waren we een jaar verder.”
Naast tijd kost een verbouwing ook materiaal. Is duurzaamheid een overweging geweest tijdens de renovatie?
“We hebben veel materialen hergebruikt, zoals isolatiemateriaal dat er al lag. En we hebben gekozen voor materialen die oneindig lang meegaan, zoals de eikenhoutenvloer op de eerste verdieping. En wat mensen ook nog wel eens vergeten, is dat je met veel ramen een gratis warmtebron hebt: de zon. Op zonnige dagen hoeft de kachel in de winter overdag niet aan.”
Na de renovatie komt de inrichting. Welke stijl heb je daarvoor gekozen?
“Ik vind het altijd lastig om te zeggen welke stijl ik hanteer. In ieder geval wil ik de natuur, het buitenleven, naar binnen halen. Urban jungle misschien? We hebben veel planten, gecombineerd met industriële elementen, zoals zwarte ijzeren frames en beneden hebben we een deel van de muur zichtbaar gehouden. De ongestucte bakstenen geven een mooi industrieel effect. Ook hebben we oude elementen laten terugkomen, zoals een houten werkbank en hebben we door het hele huis de draagbalken zichtbaar gemaakt. Boven staat in het midden van de kamer een zwarte stalen doorkijkkachel. En we hebben dus een speelnet gespannen, waar de kinderen via een witte trap naartoe kunnen klimmen. Dat soort gekke, gave dingen vind ik heel leuk om toe te voegen. Dat het bijzonder is, maar ook nuttig. De kinderen spelen er vaak.”
Een andere bijzondere ruimte is jullie badkamer, wat is het verhaal daarachter?
“We zijn op reis geweest in Costa Rica en Thailand. We voelen ons thuis in de jungle, tussen al dat mooie groen. Buiten douchen is wat je daar vaak doet. Dat vonden we heerlijk. En dat gevoel wilden we meenemen naar huis. We hebben eerst een douche gemaakt, groot genoeg voor ons en de kinderen. Daarna hebben we een terrarium gebouwd: een moswand met varens en andere jungleplanten met een glazen plaat ervoor. Nu douchen we dus in het oerwoud.”
Tot slot, er is ontzettend veel verbouwd aan dit pand. Waar ben je het meest tevreden over?
“Dat het een modern monumentaal gezinshuis is geworden waarin mag worden geleefd. Met speelmogelijkheden voor de kinderen die bijna eindeloos zijn. Dat we dus een leefplek hebben gecreëerd die zowel mooi als functioneel is.”
Jellina’s tips voor het verbouwen van een woonboerderij/oud huis
- Houd het huis uniek. Behoud unieke items, zoals een houten werkbank of een oude deur. Of haal houten balken tevoorschijn door pleisterwerk te verwijderen.
- Denk in mogelijkheden. Durf buiten de lijntjes te gaan. Door creatief te denken kun je met bijzondere oplossingen komen. Zoals een speelnet of andere klauterattributen voor je kinderen.
- Geen plan is ook een plan. Heb je de tijd, neem die dan. Zonder plan werken geeft rust en ruimte om echt aan te voelen hoe je het wilt. Na de rust kun je dan weer knallen met een nieuw plan.