Met deze tips bouw je de woning van jouw dromen
- Je eigen woning bouwen is het ultieme project waarin je al jouw ideeën omtrent een ideale leefomgeving realiseert. Dat vraagt om een zorgvuldige planning.
- Wat kost een woning bouwen? Zonder budget, geen project. En dus ook geen nieuwe woning. Heb je een idee hoeveel geld je te besteden hebt, moet je dat vertalen naar je wensen. Houd het realistisch en overschat je eigen dromen niet.
- Eén van de fouten die je kunt maken tijdens een duurzame woning bouwen, is je nieuwe woning niet optimaal isoleren en geen rekening houden met voldoende daglicht en ventilatie.
Je eigen woning bouwen, waar beginnen?
Je eigen woning bouwen is het ultieme project waarin je al jouw ideeën omtrent een ideale leefomgeving kunt realiseren. We bekijken stap voor stap hoe jij dit het beste kunt aanpakken.
Maak een realistisch budget
Zonder budget geen project, en dus ook geen nieuwe woning. Wat kost een woning bouwen? Dat hangt volledig af van je plannen, maar ga eerst met de bank om tafel en bespreek hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Heb je al een koopwoning, dan kun je de winst die dat opbrengt bij de verkoop ook in je bouwproject steken. Heb je een idee hoeveel geld je te besteden hebt, dan moet je dat vertalen naar je wensen en behoeften. Houd het realistisch en overschat je eigen dromen niet.
Bespreek het ontwerp dat je in gedachten hebt met een architect
Voordat je daadwerkelijk in zee gaat met een architect kun je hem of haar eerst je plannen voorleggen. Je komt er dan al snel achter of deze ook op de tekentafel uitvoerbaar zijn. In het voorgesprek krijg je ook een indruk hoe enthousiast de architect over jouw plannen is om zo je woning te laten bouwen. Is dat het geval, dan leidt dat vast en zeker tot een goede samenwerking waarin je optimaal profiteert van de architectonische inbreng.
Bespreek de mogelijkheden en praktische bezwaren met een aannemer
Met een aannemer je woning bouwen? Ook van een aannemer wil je eerst wel eens weten of jouw plannen realistisch zijn. Wat er wel en niet mogelijk is. Welke alternatieven er zijn als iets niet is uit te voeren, of bijvoorbeeld wat goedkoper zou kunnen als blijkt dat de eerste optie erg duur is. De aannemer zal ongetwijfeld ook ideeën hebben en deze met je delen. Dingen waar je misschien zelf helemaal niet aan had gedacht, worden dan opeens onderdeel van je bouwproject.
Kies de beste bouwmethode
Er zijn verschillende manieren om een woning te laten bouwen. Naast de gemetselde woning van baksteen behoort bijvoorbeeld ook houtskelet (in Scandinavische stijl), betonbouw en prefab bouwen tot de mogelijkheden. Dat laatste heeft als voordeel dat het heel snel realiseerbaar is, omdat de verschillende onderdelen van de woning op maat worden geleverd. Toch kiezen de meeste aannemers voor de traditionele bouwmethode van een gemetselde woning.
Vermijd veel voorkomende fouten bij het bouwen van je woning
Fouten tijdens het bouwproces kunnen je duur komen te staan. Dat is bijvoorbeeld het geval als je van tevoren niet uitgebreid de tijd neemt om naar de door de architect en aannemer uitgewerkte plannen te kijken en eventuele aanpassingen voor te stellen. Het eindresultaat kan dan heel anders zijn dan je oorspronkelijk in gedachten had. Een andere fout die je kunt maken, is je nieuwe woning niet optimaal te isoleren en geen rekening te houden met voldoende daglicht en ventilatie. Dit zijn belangrijke factoren die jouw woning niet alleen comfortabeler maken (warmer in de winter, koeler in de zomer) maar ook bijdragen aan een besparing op de energiekosten. Dakramen spelen hierin een belangrijke rol.
Duurzame woning bouwen
Duurzaam is de nieuwe trend die ook broodnodig is om de opwarming van de aarde te temperen en te zorgen voor een schonere planeet. Bedenk dan ook welke duurzame materialen prima zijn toe te passen in je bouwproject en of je ook gebruik kunt maken van gerecyclede en tweedehands producten om je duurzame woning te bouwen. Vraag ons om gratis advies en zie wat de impact is van VELUX dakramen in jouw woning.